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EPCES CIRCULAR NO. 255 

 

 
Dear Members, 

 

EPCES is receiving queries from its members regarding CIRCULAR NO. 253 issued on 7 July, 2017 

with regard to Question No. 2. Following is detailed reply to give better clarification in relation to the 

same:- 
 

Clarification 

Question 2 

 

As per notification No. 15/2017 of integrated tax, the import of goods and services to SEZ 

(unit/developer) shall be exempted from payment of IGST. Subsequently notification No. 17/2017 

has rescinded the notification No. 15/2017 and brought a fresh notification No. 18/2017, where by 

only services imported to the SEZ shall be exempted from payment of IGST. Whether SEZ can 

procure goods exempted from payment of IGST in case of domestic procurement &import ?and 

whether services rendered by any domestic service provider to SEZ shall be exempted from 

payment of IGST or not. 

 

Answer 

 

Case 1:-Import of goods by SEZ from Outside India-  No IGST shall be levied on such imports 

for the purpose of authorized operations as exempted vide Notification 64/2017-Cus,dt. 05-07-

2017, issued by CBEC. The same has also been attached herewith. 

 

Also, exemption from payment of BCD shall continue in case of Imports by SEZ. 

 

Case 2:-Imports of services by SEZ from Outside India- No IGST shall be levied on such 

imports for the purpose of authorized operations as exempted vide Notification 18/2017-Integrated 

Tax (Rate) dt. 05-07-2017, issued by CBEC. The same has also been attached herewith. 

 

Case 3:-Supplies of goods/services from DTA to SEZ 
 

Any supply of goods/service to SEZ developer/unit to be called Zero Rated Supply 
 

As per Section 16(1) of the IGST Act, supply of goods/services for export or supplies to a SEZ 

unit shall be called ‘Zero rated supply’. Hence, any supplies made by DTA to SEZ unit shall be 

called Zero Rated Supply. 

 

Zero rated supply should not be confused with exempt supply. Instead, the person making such 

zero rated supplies, has following two options as per section 16(3):- 
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a) Supply of goods/services under Bond/LUT WITHOUT PAYMENT OF IGST 

and claim refund of Unutilized Input taxes  

b) Supply of goods on PAYMENT OF INTEGRATED TAX and Claim Refund of such 

Tax paid on SUPPLY (Not available for supply of SERVICES, Available only for 

GOODS)  

 

Option (a)- Supply of goods/services under Bond/LUT WITHOUT PAYMENT OF IGST 

 

If a supplier opts for this option, Refund of Unutilized Input Tax Credit can be claimed by 

following Procedure and conditions laid down under Rule 96A. 

 

Prior to export, such bond or a Letterof Undertaking in FORM GST RFD-11 should be filed by 

the supplier.Such bond or LUT is required to be filed on GSTN portal, however, Government has 

clarified that suppliers may file such declaration manually (in signed hard copy) to their 

jurisdictional Assistant Commissioners till the time portal is operational. 

 

Further, it is advisable to check the value of stamp paper with GST authorities on which such bond 

or LUT is required to be furnished. 

 

Eligibility criteria, notifications and procedures in relation to bond / LUT route are mentioned 

herein below and members may circulate this to DTA suppliers for ensuring compliance. 

 

Letter of Undertaking (LUT) 

 

The Board vide Notification No. 16/2017- Central Tax, has specified the following person can 

furnish LUTin place of Bond: 

  a status holder as specified in paragraph 5 of the Foreign Trade Policy 2015-2020; or 

 who has received the due foreign inward remittances amounting to a minimum of 10% of 

the export turnover, which should not be less than one crore rupees, in the preceding 

financial year, 

and he has not been prosecuted for any offence under the Central Goods and Services Tax Act, 

2017 (12 of 2017) or under any of the existing laws in case where the amount of tax evaded 

exceeds two hundred and fifty lakh rupees. 

 

It shall be furnished in duplicate for a financial year in the annexure to FORM GST RFD – 11  

It Shall be executed by: 

 Working partner 

 MD 

 Company Secretary 

 Proprietor  

 Duly Authorized person  

 

Exporters not covered under the above notification would be mandatorily required to furnish bond. 

 

 

Bond 

 

As per Circular No. 2 and Circular No. 4, the board has given instructions in relation to furnishing 

of Bond:- 

 

The bond shall be furnished on non-judicial stamp paper of the value as applicable in the State in 

which bond is being furnished. The exporters shall furnish a running bond in FORM GST RFD -

11. 



 

The bond would cover the amount of tax involved in the export based on estimated tax liability as 

assessed by the exporter himself. The exporter shall ensure that the outstanding tax liability on 

exports is within the bond amount. In case the bond amount is insufficient to cover the tax liability 

in yet to be completed exports, the exporter shall furnish a fresh bond to cover such liability 

 

FORM RFD -11 under rule 96A of the CGST Rules also requires furnishing a bank guarantee 

with bond. Jurisdictional Commissioner may decide about the amount of bank guarantee 

depending upon the track record of the exporter. If Commissioner is satisfied with the track record 

of an exporter then furnishing of bond without bank guarantee would suffice.  

In any case the bank guarantee should normally not exceed 15% of the bond amount. 

 

Option (b)Supply of GOODS on PAYMENT OF INTEGRATED TAX and Claim Refund of 

such Tax paid on SUPPLY (Available only in case of SUPPLY OF GOODS) 

 

If a supplier opts for this option, Refund of Output Integrated Tax can be claimed by following 

Procedure and conditions laid down under Rule 96. 

 

The shipping bill filed by an exporter shall be deemed to be an application for refund of integrated 

tax paid on the goods exported out of India and such application shall be deemed to have been 

filed only when:-  

 

(a) the person in charge of the conveyance carrying the export goods duly files an export manifest 

or an export report covering the number and the date of shipping bills or bills of export; and  

 

(b) the applicant has furnished a valid return in FORM GSTR-3 or FORM GSTR- 3B, as the case 

may be;  

 

 

Members are requested to kindly note the above clarifications and also refer to Annexed 

Notifications/Forms/Rules for detailed guidelines. 

 

We also request our members to kindly inform us any problem/issue/clarification so that we can 

clarify the same or take up with the concerned authorities. 

 

For kind information of the members. 

 

___________________________________________________________________ 

 


